Optimalt Luftfugtighesniveau

Indenfor bør humidorcigarer opbevares ved en relativ fugtighed på cirka 68-74%. Det anses generelt for den bedste fugtighed til at lade cigare modnes ved. Dette niveau af fugtighed hjælper til en konstant forbrænding af cigaren. Ved en relativ fugtighed på 70% og en temperatur på 64°F (18°C), indeholder luften cirka 10 gram vand per kubikcentimeter luft. I sådant et klima vil cigaren absorbere den ideelle mængde fugtighed, som er 14% af dens vægt.

Udtørrede cigarer bliver skrøbelige og brænder hurtigere, eftersom deres forbrænding ikke bliver nedsat af den naturlige fugtighed i cigaren. Cigaren får en stærk og lidt bitter smag.

Derimod brænder fugtige cigarer ikke jævnt og de får en kraftig og lidt syret smag.

Nogle få kendere kan lide disse ændringer til cigarsmagen og derfor opbevarer de dem med vilje i et mere tørt eller fugtigt klima. Ved 65-75% kan cigarer blive opbevaret i lang tid uden nogen bekymring. Hvis luftfugtigheden kommer over 80% skal man dog passe på, da cigarer kan begynde at rådne og få skimmel.

fortsæt til ”svampe- eller akrylpolymerfugtere”

Svampe- eller akrylpolymerfugter

Indtil for nyligt havde alle luftfugtere den samme simple mekanisme. De var alle udstyret med et plastik- eller metalhylster, der indeholdt en svamp som luftfugter. Den mest kendte producent af disse luftfugtere var den franske virksomhed Credo. Derfor blev udtrykket Credo tit brugt som et synonym for svampebaserede luftfugtere. Eftersom det ikke er specielt svært at producere disse, blev de snart kopieret af andre producenter i sydøstasien, som tilbød luftfugtere til en brøkdel af prisen af Credos – og med en sammenlignlig funktionalitet. Ved brug af svampebaserede luftfugtere, anbefales brugen af propylenglycol opløsning, hvilket forbedrer karakteristikaene af svampefugtere.

Gennem de sidste par år er producenter begyndt at eksperimentere med alternative befugtningssystemer. Desværre, i nogle tilfælde, på bekostning af forbrugeren, fordi selv kendte luftfugtighedsproducenter tilbud ufærdige systemer, som ikke holdte i længden. I sidste ende er det kun luftfugtere basweret på polymerakryl der er blevet generelt anvendt iblandt humidormærker som et alternativ til de stadig mest brugte svampe-baserede fugtere. Hvis det korrekte polymer er brugt, har det en stor positiv virkning ved at være istand til at stabilisere den relative fugtighed på et niveau omkring 70-72%. Desværre er det ikke altid garanteret, at den korrekte polymer er brugt inde i polymerakrylfugterne.
Det højteknologiske akrylpolymer inde i luftfugterelementet kan absorbere meget væske. Det må kun påfyldes med destilleret vand. Man bør bemærke, at fugtighedsniveauet inde i en ny humidor først stabiliseres efter et par dages tid i akrylpolymerfugtere.

Alt i alt er akrylpolymerfugtere meget anbefalelsesværdige eftersom de sikrer et mere stabilt fugtighedsniveau og kræver mindre arbejde med eftersyn og vedligeholdelse af brugeren. Derudover er faren ved bakterieinfektion mindre i polymerfugtere end i svampe-baserede luftfugtere, selvom faren ikke helt kan elimineres, selvom nogle påstår dette. For at mindske faren for bakteriel infektion, skal hver luftfuger (svampe- eller polymerbaseret) udskiftes efter omkring to år!

Adorini tilbyder med “adorini luksusluftfugter” en af verdens ledende passive fugtningssystemer baseret på højteknologisk akrylpolymerfleece. Det selvjusterende effekt af akrylpolymerfleecen komplimenteres med muligheden for at finjustere den udgående fugtighed via justerbare åbninger i fugtningsboksen.

Totalt tilbyder det simple svampe-baserede fugtningssytem nok luftfugtning hvis den førnævnte propylenglycolopløsning er tilført jævnligt (Se propylenglycol væske). Fugtere baseret på akrylpolymer har en bedre kapacitet til at vedligeholde en konstant fugtighed. Brugen af akrylpolymer minimerer også faren for bakteriel infektion og over længere perioder vil omkostningen ved at anskaffe sig polymer-baserede fugtere opvejes af ikke at skulle købe specielle propylenglycole opløsninger.

Nutildags kan elektroniske mikroprocessor-kontrollerede fugtere såsom adorini cigar heaven købes for meget rimelige priser og er bestemt den bedste og mest nemme løsning.

fortsæt til ”fugtningsvæsker”

Hemmeligheden ved den korrekte væske eller den magiske effekt af propylenglycol

Bemærk venligst at akrylpolymerfugtere såsom adorini luksusluftfugter kun kan fyldes med destilleret vand. Derfor er de følgende forklaringer kun påtænkt traditionelle svampe-baserede Luftfugter.

De følgende to væsker bør bruges til at fylde svampe-baserede luftfugtere:

  • Destilleret vand (tilgængeligt i supermarkeder, reservedelsforhandlere, apoteker, mm.)
  • Specielopløsning bestående af 50% propylenglycol og 50% destilleret vand

Propylenglycol er en farveløs og uskadelig væske, som har to ekstremt gode karakteristika til brug i humidorer. Først og fremmest bliver udviklingen af skimmel og bakterier forhindret. Derudover lægger propylenglycolen en hinde på fugteren, som absorberer fugt på niveauer over 70% og som afgiver fugt på niveauer under 70%. på denne måde, selvjusterer luftfugteren og vil automatisk stabilisere fugtighedsgraden til det optimale af cirka 70%. Det tager muligvis et par dage i begyndelsen indtil propylenglycolet lægger hinden og det optimale niveau er nået.

Propylenglycol er også kendt som 1.2 Propanediol. Det bør dog aldrig forveksles med ethylenglycol! Renheden af propylenglycol bør være godkendt af medicin- og fødevarestandarder.

Destilleret vand har en fordel frem for normalt vand fra handen, idet det beskytter fugteren mod kalk og skimmel. Normalt vand fra hanen indeholder mineraler, som kan stoppe porerne på fugtningssvampen. Derudover indeholder normalt vand klorin og bakterier, som kan påvirke aromaen inde i humidoren og måske føre til skimmel.

fortsæt til ”påfyldning – hvor ofte”

Påfyldning – hvor ofte

Polymerbaserede luftfugtere (fx. adorini luksusluftfugter) bør påfyldes destilleret vand omkring en gang om måneden. Hvor ofte den skal påfyldes er afhængigt af flere faktorer: Hvor tit den åbnes, antal af lagrede cigarer, størrelsen af fugteren, ekstern luftfugtighed, udvendig temperatur, mm.

fortsæt til information om hygrometeret: “digital eller analog”