Skimmel

Lyse mærker der kommer på cigarerne kan have to årsager. Hvis mærkerne er lysegrå i farven, støvet og nemt kan fjernes med et stykke stof, så er det blot på grund af den normale modningsprocess, og det har ikke har nogen indflydelse på smagen af cigarerne.

Men hvis mærkerne er sprøde og blågrønne i farven, så er cigarerne ramt af skimmel. Skimmel kan komme hvis cigarerne bliver opbevaret ved alt for høj luftfugtighed. I sådanne tilfælde, skal man fjerne de ramte cigarer og humidoren skal rengøres grundigt med et tørt stykke stof. Luftfugteren skal rengøres grundigt med varmt vand – og hvis der er skimmel på luftfugteren, bør man udskifte denne. Man på under ingen omstændigheder putte de ramte cigarer tilbage i en ren humidor.

fortsæt til ”tobaksorm”

Tobaksormsinfektion (Lacioderma)

Tobaksormsinfektion sker især hvis cigarer opbevares ved alt for høje temperaturer. Cigarer er ramt af orm, hvis små ormehuller kan ses på de yderste tobaksblade. I deres to-måneders levetid når ormene op på et størrelse af op til 5 mm. Alle cigarer bør straks fjernes fra humidoren og undersøges for indikationer på tobaksorm. Efter at have tjekket alle cigarer og rengøring af humidoren, kan de resterende cigarer placeres i humidoren sikkert.

For fuldstændigt at sikre, at ingen orme er tilbage, kan man komme cigarerne i en fryser i et par dage. Dog bør man sikre, at cigarerne beskyttes mod omkringliggende aromaer. Efter frysning, skal man optø cigarerne langsomt for at undgå at tobaksbladene revner. Udover dette bør man aldrig opbevare cigarer i en fryser eller køleskab på grund af de ekstremt lave luftfugtighesniveauer!

fortsæt til ”for lav luftfugtighed”

For lav luftfugtighed

Hvis luftfugtiheden er for lav i humidoren, kan man gøre følgende:

  • Det bør sikres, at hygrometret er kalibreret ifølge saltopløsningsmetoden, at luftfugteren blev fyldt med propylenglycolopløsning (ved svampe-baserede luftfugtere) og at den indvendige beklædning af humidoren blev fugtet tilstrækkelig før første brug.
  • Man kan genopfylde luftfugteren med destilleret vand.
  • Hvis sækningen af fugtigheden sker efter lang tids brug, kan det være fordi luftfugteren er defekt. Hvis man har brugt vand fra hanen kan det have stoppet porene på svampen – eller høje koncentrationer af propylenglycol kan modvirke yderligere absorbering af destilleret vand på overfladen.

Sænkning af luftfugtigheden ummidelbart efter at lægge tørre cigarer i humidoren er normalt. Efter et par dage, vil luftfugtiheden stabilisere sig. At åbne en humidor ændrer også midlertidigt luftfugtigheden indeni.

Ændringer på et par procent fra 70% mærket bør ikke give grund til nogen bekymring – og man bør også overveje forklaringerne vedrørende præcisionen af luftfugtighesmålinger (Se hygrometer præcision).

fortsæt til ”For høj luftfugtighed”

For høj luftfugtighed

Hvis luftfugtigheden i humidoren er for høj, kan man gøre følgende:

  • Det bør sikres, at hygrometret er kalibreret ifølge saltopløsningsmetoden, at luftfugteren blev fyldt med propylenglycolopløsning (ved svampe-baserede luftfugtere) og at den indvendige beklædning af humidoren blev fugtet tilstrækkelig før første brug.
  • Kun for svampe-baserede luftfugtere: Hvis propylenglycolopløsningen ikke er blevet påfyldt i nogle måneder, så er det måske tid til at påfylde det nu..

Ændringer på et par procent fra 70% mærket bør ikke give grund til nogen bekymring – og man bør også overveje forklaringerne vedrørende præcisionen af luftfugtighesmålinger (Se hygrometer præcision).

fortsæt til ”Humidoren bløder med harpiks”

Humidoren bløder med harpiks

De specielle olier i spansk cedertræ kan over tid danne harpiks på træoverfladen. Dette sker specielt hvis træet ikke er grundigt tørret for produktion – modsat det træ der bruges i adorinhumidorer. Harpiksen er klæbrig og kan normalt kun fjernes med acetone.

Stedet, hvor harpiksen dannes, bør renses med finkornet sandpapir. Denne rengøringsprocess skal gentages 2-3 gange – specielt ved tyk cedertræsbeklædning. Det klæbrige harpiks har ikke nogen effekt på kvaliteten af cigarer, men kan dog skade ydersiden af cigarbladene, hvis det kommer i direkte kontakt med dem.

Efter rengøring, skal humidoren gennemluftes grundigt før cigarerne lægges tilbage i den.

fortsæt til ”genopfriskning af udtørrerede cigarer”

Genopfriskning af udtørrerede cigarer

Opbevaring af tørre cigarer i en humidor kan genopfriske dem til deres tidligere tilstand. Dog bør fugtningen gøres over tid. Efter omkring to måneders opbevaring i en velholdt humidor, bør cigarerne være genopfrisket. Tørre cigarer bør behandles med forsigtighed. De er meget skrøbelige og kan nemt brække.

fortsæt til ”kom af med irriterende lugte”

Hvordan du kommer af med irriterende lugte i humidoren

Efter rengøring af humidoren kan der efterfølgende forblive irriterende lugte inde i humidoren. Man bør altid bemærke, at rengøringsmidler kun må bruges i humidoren i nødstilfælde. For at komme af med lugten, kan man prøve følgende:

Sørg først for, at humidoren er grundigt ventilleret.

Hvis dette ikke hjælper og lugten stadig er der efter et par dage, så kan man stille et glas whisky/brandy inde i den lukkede humidor. Obs: Dette vil give humidoren aroma i lang tid! Nogle kendere tilføjer med vilje et par dråber whisky eller brandy til luftfugteren for at få en mere rafineret smag i cigarerne.

Tak til alle kunder hos Humidor Discount for deres råd og foreslag.

fortsæt til humidorudvalget hos Humidordiscount.Com